15. selvhevdelse del 1
16. øvelse hakk i plata
17. selvhevdelse del 2
18. våre rettigheter
19. rettigheter del 2
20. realistiske mål
2 of 2

17.1 Selvhevdelse del 2

Hakk i plata del 2


Her kommer et annet eksempel:

En venn kommer på feriebesøk, og skal etter planen bli i en uke. Det har gått 2 uker, og han har ikke bidratt med å hjelpe til, handle inn mat eller annen praktisk deltakelse i huset. Mye av tiden tilbringer han på PC og telefon. 

Du ønsker at han skal dra videre, tar det opp med vennen og får til svar: «Hva er du for en dårlig venn som kaster meg ut?»

Du svarer: «Kanskje synes du jeg er en dårlig venn, men du har vært her i 2 uker, og jeg synes det er nok ut fra vår avtale om at du skulle være her i en uke.

Vennen spør da hvordan du kan be ham dra allerede når han fortsatt har ting han vil se i byen din.

Du fastholder at avtalen var en uke, og at to uker er nok.

Han spør deg hvor han da skal bo for å få sett mer av byen, og foreslår at han kan dra neste uke. Han føyer også til at det kan da ikke gjøre noen forskjell for deg, og at han synes du unødvendig gjør dette til noe vanskelig.

Du fastholder med ro i stemmen at du vil han skal reise, og at det ikke var planen at han skulle bli så lenge.

Du ser her at han forsøker å endre temaet for å vinne frem. Han får deg kanskje også til å føle deg smålig. Noen kan bli mer pågående, og også aggressive. Det finnes mange forskjellige manipuleringsstrategier.

Det beste du kan gjøre er å holde deg rolig og gjenta budskapet ditt, og tenke at det ikke er ditt ansvar hvordan han reagerer.

Det er som nevnt ikke nødvendigvis slik at andre liker deg bedre eller respekterer deg mer fordi du blir mer selvhevdende. Noen ganger kan effekten bli det motsatte, men kanskje har du bedre respekt for deg selv, og det å like seg selv er viktig. Det er deg selv du skal leve med hver dag, og vi må gjenta at du er viktig i ditt eget liv!

Det finnes gode og dårlige måter å hevde sin mening på. Den gode måten innebærer at du er tydelig på dine meninger, og dersom det er naturlig presenterer du dem på en måte som inviterer andre til å komme med sine meninger. I de aller fleste tilfeller vil du nok oppleve at andre er glad for at du endelig blir tydeligere på hvem du er. Det gjør det lettere for andre å gi deg respekt og de kan lettere høre etter hva du mener neste gang. Det letter kommunikasjonen for alle parter.

Det å bli mer selvhevdende er ikke noe du blir en gang for alle. Ikke sett deg urealistiske mål og tro at alt ordner seg med det samme. Selvhevdelse må gå hånd i hånd med økt selvfølelse. Det tar tid, men fokuser på å utfordre seg selv litt hele tiden, og husk på de gangen du klarte dette og hva resultatet ble.

  • Kanskje følte du deg gladere og lettere til sinns?
  • Kanskje sov du bedre?
  • Kanskje fikk du mer energi?
  • Kanskje ble det lettere å ta tak i neste prosjekt eller problem?
  • Kanskje opplevde du andre positive endringer? 

Rollespill / lydopptak.

 

Øvelse – Hakk i plata


Pin It on Pinterest